St:Georg 2015

Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake. I årets Sankt Georg-budskap reser vi tillbaka i tiden till det år då scouting började.

År 1907 hände något väldigt speciellt. Under en helt vanlig sommarvecka åkte 20 ungdomar på det allra första scoutlägret. Tänk vilket spännande äventyr att vara med första gången – att få bli scout och träffa kompisar och lära sig nya saker!

Det där första scoutlägret hölls på en ö utanför London. Det var alltså några år kvar innan scouting skulle komma till Sverige. Men redan det där året, 1907, hände något annat spännande i Sverige. Nämligen i staden Göteborg.

I Göteborg bodde Beda Hallberg. Beda var engagerad, och hon ville att alla barn och unga skulle få samma chanser i livet. För Beda var det viktigt att ifrågasätta att samhället på den tiden såg ner på unga och vuxna som levde i fattigdom – och hennes idé var att sälja en liten blomma i papper och sedan ge bort hela vinsten.

Det var så Majblomman kom till – och sedan början av förra århundradet har den lilla blomman som säljs av barn varje år blivit en lika folkkär succé som scouting. Och i nästan hundra år har scouter runt om i hela Sverige hjälpt till med mottot att barn hjälper barn, genom att sälja Majblomman.

Nu har det gått mer än ett hundra år, men det finns fortfarande många barn och unga i Sverige och i världen som är fattiga. Det kan handla om allt ifrån att inte ha råd att börja i scouterna, åka på ett läger till att köpa nya kläder.

pin_paper_2015_frilagd copyNär vi firar scouternas högtid Sankt Georgsdagen varje år då hyllar vi en förebild, som exempelvis riddaren Georg. Idag finns det inte längre riddare med rustning och svärd som kämpar emot drakar. Men förebilder finns genom historien, och i år hyllar vi  hjälten Beda Hallberg som var verksam för 100 sedan, samtidigt som scouting grundades, genom att göra skillnad i vår egen vardag och göra vår verksamhet tillgänglig för så många som möjligt.

Har du någon gång funderat över vad scoutlagen egentligen betyder? När vi säger att en scout är vänlig och hjälpsam, eller att en scout känner ansvar för sig själv och andra?

Hur kan du som scout hjälpa till så att fler barn och unga kan få råd att prova på scouting eller komma med på ett scoutläger? För tänk, för barn och unga idag är det ett lika stort och spännande äventyr som de där första 20 scouterna fick uppleva sommaren 1907. För över ett hundra år sedan. Problemet är att alla inte har samma möjlighet att åka med.

Kanske är det du som kan bli den ”riddare” som vi berättar om i sagorna om hundra år. Som likt Beda Hallberg, som med sitt påhitt med Majblomman gett tusentals barn och unga möjligheten att likt en blomma få växa. Vilken är din idé? Och hur kan du eller din scoutkår hjälpa till så att alla barn får samma chans till äventyr och kompisar?

Texten är hämtad från http://www.scoutservice.se/artikel/budskapet-for-sankt-georgsdagen-2015/

23 april, 2015